מהו עושר אמיתי?
באחת הסדנאות שהנחיתי, שיתפתי שבילדותי הרגשתי עני כי לא היה לנו כסף, אז משתתפת נפלאה מהציבור החרדי שיתפה שהם היו 10 ילדים ולא היה להם כסף, ועדיין היא לא הרגישה שהם עניים.
התגובה שלה גרמה לי לחשוב מה היה ההבדל ביני לבינה.
למה חווינו מציאות דומה בצורה כל כך שונה.
כך גיליתי את שלושת מימדי העושר.
היא, בניגוד אלי, הייתה עשירה בשניים מתוך שלושת מימדי בעושר.
שלושת מימדי העושר הם היבט אחד של שלושת המערכות שבהן האדם מתקיים: הפיזי, הריגשי (נפשי) והרוחני.
מיהו עשיר?
המילה עושר בשפה העברית בעלת שתי משמעויות: הראשונה, כסף רב, השניה היא שפע (הרבה ממשהו).
עושר חומרי
אנחנו רגילים לומר על אנשים שיש להם הרבה כסף, שהם עשירים.
והם אכן בעלי שפע של כסף, אבל לא בהכרח עשירים במלוא מובן המילה, כפי שאני תופס אותה כיום.
מנקודת ההסתכלות של נפש האדם עושר חומרי אינו מתבטא בכמות הכסף שיש לאדם אלא בתפיסה הפנימית שלו לגבי כמות החומר שיש לו. האם הוא תופס את עצמו כמי שיש לו שפע או כמי שאין אין לו שפע. לא סתם אמרו חכמי המשנה "אֵיזֶהוּ עָשִׁיר – הַשָּׂמֵחַ בְּחֶלְקוֹ".
אדם יכול להיות בעל ממון רב ועדיין לחוש שאין לו מספיק. במחקרים שנעשו בעמק הסיליקון נמצא שאנשים שיש להם הון בשווי 3 מיליון דולר היו אומללים, כי הם השוו את עצמם לעשירים מהם שיש להם 300 מיליון דולר.
עושר ריגשי
עושר ריגשי מתבטא בעובדה הפשוטה שאנחנו מרגישים טוב בעולם הזה. חיינו מלאים ברגשות נעימים של אהבה, שמחה, שלווה, אושר, קירבה, אינטימיות. (בהגדרה הזו אני מתייחס לכמות הרגשות הנעימים בחייו של אדם ולא למגוון הרגשות, כפי שניתן היה להתייחס)
המחקרים הרבים שנעשו על אנשים שחיים עד גיל מבוגר מאד הראו שהסיבה העיקרית הייתה מערכות יחסים עמוקות שהיו להם עם בני משפחתם וחברי הקהילה שלהם. אם נסתכל על התוצאה הזו, ונשאל את עצמנו מה יש במערכות יחסים עמוקות שעושה כל כך טוב לבני אדם, נוכל להסיק להערכתי שמערכות היחים האלו מעשירות את האדם מבחינה ריגשית.
זו אחת הסיבות שבגיל 28, החלטתי להתפטר מהעבודה שלי בייעוץ כלכלי.
הבנתי שהסביבה "היבשה" הזו (בשבילי) לא מספקת לי את האינטימיות והקירבה שאני זקוק להן באינטראקציה עם אנשים.
החלטתי שאני אבנה לי עולם משלי. גן עדן של יחסי אנוש.
אלו מכם שמשתתפים בקורסים שלי רואים כמה אני נהנה מהתקשורת אתכם וכמה אני פשוט אוהב אתכם. אני לא רואה בכם אנשים שאני רוצה בטובתם, רוצה בקרבתם. (אגב, זו הסיבה שאני גם מייצר מסננים שיביאו לקורסים שלי את סוג האנשים שנעימים לי). מבחינתי, כל דבר הוא סיבה למפגש אנושי. גם הדרך לייצר פרנסה היא סיבה למפגש עם אנשים.
הסביבה שבה אנחנו חיים כל כך מכריעה לאיכות החיים שלנו ולהצלחה האישית, העסקית והחברתית שלנו. הסביבה יכולה להעשיר אותנו ריגשית או לרושש אותנו ריגשית. תשאלו את עצמכם "האם אתם עשירים ריגשית או עניים ריגשית?"
עושר רוחני
המימד שאנשים הכי מתקשים להתייחס אליו הוא המימד הרוחני מפני שהוא הנסתר ביותר. עבור אנשים דתיים ואנשי רוח מזרמים שונים שאינם דתיים, הרוחניות מתבטאת בחיבור לאל. הרוחניות שלנו מתבטאת בחוסר הגבולות שלה, בחיבור למשהו גדול מאיתנו, ובמשמעות שאנחנו מוצאים לחיינו. הרוחניות מתבטאת בחיבור ליופיו של העולם וליופיים של הרעיונות האנושיים המתבטאים באמנויות, ומבטאים את רוח האדם.
מה יותר חשוב? אין ספק שעושר חומרי מאפשר הנאה ונוחות רבה בחיים, וגם השפעה גדולה. יחד עם זאת, נראה לי שהעושר החומרי הוא הכי פחות חשוב לחייו של אדם. הבנתי גם שמה שהפריע לי באמת בילדותי לא היה המחסור הכלכלי אלא המחסור הריגשי והרוחני. כמהתי לאהבה, תקשורת ושייכות. חיפשתי בעיניי את היופי, ומה שראיתי מול העיניים כל הזמן היו שיכונים עלובים וגינות הרוסות.
באחד המחקרים שנעשו בהרווארד איפשרו לילדים משכונות קשות בארה"ב לבלות זמן ממושך במיבנים יפים שבהם הם יכלו ללמוד בשעות הפנאי. מצאו שזה השפיע על ההצלחה שלהם לשארית חייהם. אז "האם אתם עשירים רוחנית או עניים רוחנית?"
הנה כמה דרכים להעשיר את עצמכם מבחינה רוחנית:
– לכו להתנדב למען אחרים.
– תקראו ספרות יפה.
– הקדישו זמן להאזנה, קריאה וצפייה באנשים עם רעיונות גדולים ומעוררי השראה. תשאלו איך אתם יכולים לעשות את העולם מקום טוב יותר (התחילו מהסביבה שלכם).
זו גם הסיבה שאני כותב לכם את המיילים האלו, ומשתף אתכם בחיי הפרטיים.
בהזדמנות זו אסיים בתודה על כך שאתם מסייעים לי להעשיר את עצמי מבחינה רוחנית ולתת משמעות לחיי.